Suomen faaraokoirat ja ibizanpodencot ry:n terveystutkimustuki

Tukea voidaan maksaa SFK:n jäsenten omistamille Suomessa tutkituille Suomeen rekisteröidyille faaraokoirille ja ibizanpodencoille.

 

Tutkimustukea maksetaan seuraavasti koiralle (max. 20 e/koira), jolle on 11.4.2010 jälkeen tehty vähintään kaksi eri tutkimusta seuraavista tutkimuksista:

  • Virallinen lonkkakuvaus 10 e
  • Virallinen kyynärkuvaus 10 e
  • Virallinen polvitutkimus 5 e
  • Virallinen silmätutkimus (yli 1-vuotiaalle tehtynä) 5 e
  • Virallinen sydänkuuntelu 5 e
  • Sydänultraäänitutkimus 10 e
  • Kilpirauhastutkimus 10 e (vähintään T4 ja TSH tutkittuna samalla tutkimuskerralla, myös TGA:n tutkimista suositellaan.)

Kilpirauhastutkimuksen ja sydänultraäänitutkimuksen tulos tulee lähettää postitse jalostusneuvoja Hanna Ukuralle. Tutkimuksen yhteydessä eläinlääkärin on tarkistettava koiran tunnistemerkintänumero ja sen tulee näkyä tuloslomakkeessa koiran virallisen nimen ohella eläinlääkärin varmentamana.

 

LISÄKSI SFK KORVAA:

  • Yli 8-vuotiaan koiran virallinen uusintasilmätutkimus 10 e. Tuki maksetaan riippumatta siitä, onko koiralle maksettu terveystutkimustukea jo aiemmin.
  • MyDogDNA-passi 10 e. Tuen saaminen edellyttää sitä, että passi jaetaan SFK:n jalostustoimikunnalle (lisätietoa hanna(a)northgates.fi).
  • MyDogDNA-passin hinnasta korvataan 50% kunnes koiria on testattu kummastakin rodusta 30 kpl eli monimuotoisuuskartoituksen tilastollisesti kattava määrä (tilanne 21.2.2015: puuttuu 2 ibizanpodencoa).

Tukea voi hakea vain koiran omistaja, joka tukea hakiessaan sitoutuu luovuttamaan tutkimustulokset SFK:n jalostustoimikunnan avoimeen käyttöön eli tuloksia voidaan julkaista koirien tunnistetietojen kanssa esim. SFK:n internetsivustolla ja Farkku-lehdessä. Huom! MyDogDNA-passin koirakohtaisia tuloksia ei julkaista ilman omistajan erillistä suostumusta.

 

Tukianomukset lähetetään sähköpostitse tai postitse jalostusneuvoja Hanna Ukuralle hanna(a)ukura.net tai Hanna Ukura, Ahteenpääntie 5, 91980 Lumijoki. Hanna tarkistaa korvausoikeuden Koiranetistä (kilpirauhastuloksesta ja sydänultraäänitutkimuksesta on toimitettava tuloslomake Hannalle yllä olevien ohjeide mukaisesti) ja ylläpitää listaa koirista, joille tuki on maksettu. Tukianomukseen tarvitaan tiedot koirasta (rotu, virallinen nimi ja rekisterinumero), omistajasta (nimi, yhteystiedot ja tilinumero) sekä maininta siitä, minkä tutkimusten perusteella tukea anotaan.

KOIRIEN GEENIPANKKI JA GEENITUTKIMUKSET

Suomen Faaraokoirat ja Ibizanpodencot ry kannustaa omistajia antamaan verinäytteen koiristaan Hannes Lohen johtamalle koirien geenitutkimusryhmälle. SFK:n pyrkimyksenä on, että mahdollisimman monesta faaraokoirasta ja ibizanpodencosta saataisiin näyte geenipankkiin. Asian tukemiseksi SFK on järjestänyt ilmaiset näytteenottotilaisuudet vuosina 2007 ja 2009. Jatkossa näytteenottoa pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan. Näytteen voi myös otattaa esim. muun eläinlääkärikäynnin yhteydessä tai muun tahon joukkonäytteenotossa. Lisätietoa tutkimuksista, geenipankista, näytemääristä ja näytteenotosta saat Koirien geenit-sivustolta tai jalostusneuvojilta.